Dezvoltarea personală, așa cum îi spune și numele, se referă la o îmbunătățire personală. Este ceva ce majoritatea dintre noi facem in fiecare zi, fără să ne dăm seama: ne dezvoltăm pe noi înșine. Ființa umană este supusă încă de la naștere unui proces de continuă dezvoltare, care este prezent pe tot parcursul vieții fiecaruia dintre noi.

          Rolul domeniului dezvoltării personale este de a ne ajuta să depășim obstacole pe care în mod mai mult sau mai puțin conștient le-am așezat în calea propriei dezvoltări.

          Conceptul de „dezvoltare personală” include tot felul de activități care pot contribui în a te face un om mai bun: mișcare sau sport, citirea cărților despre relaționare, socializare, comunicare, creativitate, spiritualitate și orice alt domeniu ce ne poate transforma, care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare, dezvoltare a talentelor si abilitaților personale, îmbunătățirea calității vieții si contribuția la realizarea aspirațiilor si viselor personale.

          Dezvoltarea personală apare in momentul in care are loc un proces de învățare semnificativă, aceasta însemnând mai mult decât o simplă acumulare de date.

          Individul începe să se privească altfel, se acceptă pe sine și sentimentele sale, devine mai sigur pe sine si mai înclinat spre autonomie, se transformă în persoana care vrea să fie, adoptă obiective realiste, abordează obiective care pană atunci îi păreau inaccesibile, își schimbă comportamentele si convingerile limitative, îi acceptă in mai mare măsură pe ceilalți.

         O altă formulare, o altă definiție pe care am putea-o oferi conceptului de autodezvoltare sau dezvoltare personală se refera la studiul și practica de a-ți îmbunătăți propria viată, cariera, educația, relațiile, sănătatea, productivitatea si spiritualitatea, prin efortul tău propriu.

         Este vorba despre strădania permanentă a fiecărui om de a deveni mai bun, de a se autodepăși, de a se perfecționa din ce in ce mai mult. Este un proces continuu de autoîmbunătățire, care durează toata viața, pentru că întotdeauna este loc de mai bine.

        Consilierul de dezvoltare personala este un specialist care lucreaza cu persoane sanatoase din punct de vedere psihic, care au nevoie sa depaseasca diverse stari sau crize existentiale cu care se confrunta in viata profesionala si personala, valorificand resursele si potentialul propriu. Specialistul in consiliere pentru dezvoltare personala este o persoana neutra, impartiala, care ii sustine pe clienti in investigarea situatiilor problema si faciliteaza explorarea solutiilor potentiale pentru reglarea eventualelor disfunctionalitati induse in plan personal si in plan profesional de catre o serie de factori perturbatori, extrem de variati, cum ar fi: volumul si complexitatea activitatilor desfasurate in mod obisnuit, multiplele responsabilitati asumate in plan familial si profesional, imprevizibilitatea contextelor de lucru, dinamica schimbarilor si nevoia continua de adaptare in situatii noi, presiunea informationala etc.

        Consilierul de dezvoltare personala stimuleaza identificarea si alegerea solutiei optime de catre fiecare client pentru sine insusi, pentru diminuarea nivelului de stres, inlaturarea confuziei, tensiunilor acumulate si a blocajelor pasagere aparute in viata personala sau profesionala.

     Investigarea situatiilor problema se realizeaza impreuna cu clientul sau persoanele afectate, pe baza acordului lor liber exprimat, pe parcursul unui proces in care sunt analizate si clarificate cauzele si solutiile posibile.

     Interventia consilierului consta in ghidarea, sustinerea si incurajarea clientului, prin intermediul unor tehnici specifice, in vederea descoperirii resurselor proprii si a constientizarii punctelor critice si a posibilitatilor de depasire a situatiilor dificile.

           Rolul consilierului nu este de a oferi solutii gata fabricate, ci doar de a-l ghida pe client pentru a le descoperi singur.

         De asemenea, consilierul de dezvoltare personala acorda sprijin clientilor atat pentru explorarea alternativelor de evolutie in viitor pornind de la potentialul propriu, caracteristicile individuale, nevoile si aspiratiile exprimate, cat si pentru corectarea deficientelor identificate si abordarea constructiva a modalitatilor de implicare.

       Consilierul gaseste alternative de dezvoltare viabile, conforme cu caracteristicile individuale ale clientilor, cu preferintele exprimate si posibilitatile de actiune, care pot fi in mod real valorificate.

       Consilierul de dezvoltare personala faciliteaza accesul indivizilor la resursele interioare proprii, dezvolta talentele si potentialul uman, imbunatateste calitatea vietii personale si profesionale a celor interesati sa progreseze in plan individual sau colectiv si contribuie la realizarea obiectivelor si aspiratiilor acestora.

      Consilierul de dezvoltare personala demonstreaza foarte bune capacitati de: comunicare, ascultare activa, atentie pentru detalii, focalizare pe problema, analiza si sinteza, interactionare si adaptabilitate. De asemenea el dovedeste empatie, capacitate de castigare a increderii interlocutorilor si de asigurare a confortului psihic al acestora, spirit de observatie si rezistenta la efort intelectual prelungit.

      Atitudinile principale sunt: calmul, neutralitatea, grija pentru client, rabdarea, onestitatea, obiectivitatea, seriozitatea, responsabilitatea, perseverenta, deschiderea, receptivitatea si gandirea pozitiva.

        IMPORTANT:

– Ședințele de consiliere se fac numai pe baza de programare telefonică. Consilierea de dezvoltare personala se poate face cu adulti, copii, cupluri sau grupuri.

– Aceste ședințe se pot desfășura la sediul nostru din b-dul Mamaia sau online (pe zoom sau watzapp).

– O ședința de consiliere dureaza 50 de minute si costa 120 lei.